Explore.Brussels en hun partners (waarvan de gemeenten Elsene, Schaarbeek, Molenbeek en de Stad Brussel) organiseren van 19 tot 21 oktober een (her)ontdekking van het neoclassicistische erfdeel in Brussel. Het is de gelegenheid om verschillende gebouwen te bezoeken, die uitzonderlijk open zullen zijn. Rondleidingen, lezingen en andere evenementen staan op de agenda. Aarzel niet om de website van Explore.Brussels te raadplegen voor meer informatie.
In dit kader en gedurende deze week wilde Archiviris u een paar gebouwen in neoclassicistische stijl voorstellen, waarvan sommige deel uitmaken van het programma van Explore.Brussels.
Wat is neoclassicisme ?
Neoclassicisme is in de 18de eeuw ontstaan dankzij een hernieuwde belangstelling voor de Griekse en Romeinse oudheid, toen archeologische opgravingen in Pompeï en Herculanum begonnen.
Het neoclassicisme dat in onze streken in de tweede helft van de 18de eeuw verschijnt wordt ‘theresiaans’ genoemd in verband met Keizerin Maria-Theresa van Habsburg, vorstin van de Oostenrijkse Nederlanden. De eerste grote verwezenlijking van de stijl is te wijten aan Prins Karel van Lotharingen met het oprichten van het Koningsplein en Kerk Sint-Jacob-op-Koudenberg in 1774.
In Brussel betekent de neoclassicistische architectuur een vernieuwing van de huisvesting en het betreden van de stad in de moderniteit. Vanaf de jaren 1770 verandert de ruimte, de middeleeuwse steegjes maken plaats voor wijde, open verkeersaders. Men vindt neoclassicistische stijl toen op het hele grondgebied van Brussel terug, maar ook in haar buitenwijken die zich meer en meer ontwikkelen vanaf de onafhankelijkheid van 1830.
In Brussel heeft deze stijl het langdurigste bestaan gekend, gezien dat gebouwen in deze stijl nog in de jaren 1910 werden opgericht.
[Kerk Sint-Jacob-op-de-Coudenberg, Koningsplein – bron: wikipedia]
Om meer te weten over de neoclassicistische stijl in Brussel:
http://www.irismonument.be/nl.glossarium.definition.Neoclassicisme.html
Christophe Loir, Bruxelles néoclassique. Mutation d’un espace urbain 1775-1840, Bruxelles, CFC-Éditions, 312 p.