Schoolleven

“Dit is waar Manneken Pis heeft leren lezen! »: De grote architecten ten dienste van kinderen in Brussel.

In 1849 arriveerde er een alarmerende melding voor de Gemeenteraad van Brussel: er waren niet genoeg scholen om het groeiende aantal nieuwe leerlingen te huisvesten. De schepen van openbaar onderwijs André-Napoléon Fontainas zal daarom de bouw van een nieuwe school toevertrouwen aan een jonge architect die onlangs is aangenomen aan de stad : Joseph Poelaert, toekomstige ontwerper van het imposante Justitiepaleis van Brussel.

Het neoklassieke gebouw bevindt zich aan de Zuidstraat en gaat de geschiedenis van Brussel binnen als het eerste gebouw dat specifiek is ontworpen en gebouwd om een school te worden, en zal dienen als model voor alle volgende constructies. Het wordt ingehuldigd in september 1851.

Toen bij het aanbreken van de Eerste Wereldoorlog veel tegenstanders vroegen om de vernietiging ervan, om redenen van onhygiënische omstandigheden, protesteerde de voormalige burgemeester van Brussel Émile de Mot: “Dit is waar Manneken Pis heeft leren lezen! “

[Gemeente School nr. 6, plan van de gevels, NPP Q21, Archief van Stad Brussel]

[Gemeente School nr. 6, buitenkant: panoramisch uitzicht vanuit het Hôtel de l’Espérance, 1910-1914 / uitgegeven door L’Hôtel de l’Espérance, W-7436, Archief van Stad Brussel]

[Gemeente School nr. 6, grondwetplein: overzicht, 1902 / uitgegeven door Nels. Brussel (Serie 1, nr. 106), W-11336, Archief van Stad Brussel]

 

Art nouveau-architect Henri Jacobs koos niet voor de gemakkelijke manier: hij specialiseert zich in de bouw van sociale woningen en scholen. Volgens hem is het essentieel om bij het grootste aantal mensen de “smaak voor het mooie” te ontwikkelen, en dit vanaf de kindertijd.

Zo ontwierp hij in 1906 en 1910 twee gemeentelijke scholen in Laken: de huidige Steyls school aan de Thys-Vanhamstraat, evenals het Diderot Instituut aan de Kapucijnenstraat. Zeer klassiek en niet opzichtig in hun ontwerp, maar met veel aandacht voor detail, zullen de gebouwen worden geprezen door critici tijdens hun respectieve inhuldigingen, evenals de educatieve en sociale wilskracht van de architect.

[School nr. 33 rue Thys-Vanhamstraat, plan van de gevels , NPP Q32, Archief van Stad Brussel]

 

Bron:

Thierry Demey, Histoire des écoles bruxelloises, Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Directie Monumenten en Landschappen: https://www.cairn.info/revue-cahiers-bruxellois-2015-1-page-194.htm#re35no35

 

© Stad Brussel – Stedenbouwkundige archief

Laisser un commentaire