Na de Eerste Wereldoorlog waren er veel Schaarbeekse kinderen die ontberingen hadden geleden. Daarom besloot het gemeentebestuur, op initiatief van schepen Alexandre De Craene, om een vijftiende school te openen aan de kust. Daar konden zieke kinderen van alle gemeentescholen weer gezond worden. De gemeente kocht een groot gebouw, Hotel De Zwarte Leeuw in het dorp Uitkerke, op een 15-tal minuten wandelen van het strand van Blankenberge (vandaag Kerkstraat). Op 15 oktober 1919, bij het begin van het nieuwe schooljaar, ontving de school nr 15 haar eerste kleine gasten.
[Brief van de eigenaar van Hotel Le Lion Noir in Blankenberge voor de verkoop van het gebouw, 24 maart 1919, Gemeentearchieven van Schaarbeek]
[Grondplan van de toekomstige school nr. 15, Gemeentearchieven van Schaarbeek]
[Aanplakbiljet voor de aankoop van het gebouw van de toekomstige school nr. 15, Gemeentearchieven van Schaarbeek]
[Hoofdgevel, postkaart, Gemeentearchieven van Schaarbeek]
[Oprichtster directrice mevrouw Ensch, en de schooldirectrice in 1932, Gemeentearchieven van Schaarbeek]
In 1921 werd de vereniging “De Vrienden van de School van Uitkerke” opgericht. De leden van de raad van bestuur hebben tot doel het verblijf van deze kinderen in de buitenlucht te bevorderen, met name door middel van donatie. Dat kan door uitzetten samen te stellen, door de ouders maandelijks hun kinderen te laten bezoeken (gratis vervoer) of door feesten te organiseren, zoals Sinterklaas en excursies. Met name bij het carnaval van Schaarbeek werd geld ingezameld.
[Vlag van de Vereniging der Vrienden van Uitkerke, briefkaart, Gemeentearchieven van Schaarbeek]
[Sinterklaasfeest (1935,1937 en 1949), Gemeentearchieven van Schaarbeek]
[Praaiwagen van de school Carnavalsoptocht in Schaarbeek, 1956, Gemeentearchieven van Schaarbeek]
[Kinderzang van Uytkerke, Gemeentearchieven van Schaarbeek]
Op het programma stonden normale lessen, maar ook turnoefeningen, lichaamsverzorging (baden, voeten wassen, handen wassen, enz.), naast spelletjes en wandelingen langs het strand. De school had ook een grote strandcabine waar ze al haar materieel kon opslaan.
[De strandcabine, postkaarten, Gemeentearchieven van Schaarbeek]
[De strandcabine na de storm, 1 februari 1953, Gemeentearchieven van Schaarbeek]
[De strandcabine, schilderij van Jean Jacobs, Kunstverzameling van Schaarbeek]
En in de boomgaard en moestuin van de school konden de leerlingen de geneugten van tuinieren ontdekken. De school had ook een boerderij met tal van neerhofdieren.
Een arts moest kiezen welke kinderen van dit verblijf mochten genieten. Zo werden kinderen met tuberculose, astma, bloedarmoede of rachitis toegelaten tot de school. Het was ook de arts die besliste wanneer ze terug mochten keren naar Schaarbeek, eens de zeelucht zijn werk had gedaan.
[ Keuze van de leerlingen, jaren 30, Gemeentearchieven van Schaarbeek]
Alles werd eraan gedaan om de gezondheid van de kinderen te verbeteren die thuis over het algemeen weinig te eten kregen. Aangepaste, gevarieerde maaltijden, rijk aan voedingsstoffen, stonden op het menu. Zoals:
- Ontbijt: koffie met melk en suiker, boterhammen, spek, gerookte haring, sardines of gesuikerde Quaker Oats.
- Middagmaal: verschillende soepen, doorgaans gebraden vlees, seizoensgroenten en op vrijdag: verse vis of eieren.
- Avondmaal: boterhammen, melk of koffie met melk.
Ook mogelijk waren griesmeel, rijst, appelcompote, peperkoek, speculaas, enz. De zwaksten kregen een kom melk of een ei, als aanvulling op hun maaltijden.
[De refter, jaren 30, Gemeentearchieven van Schaarbeek]
[Schets voor de fries van de refter, Gemeentearchieven van Schaarbeek]
In 1966 besloot het gemeentebestuur om school nr. 15, ook wel de Alexandre De Craene-school genoemd naar de initiatiefnemer, te sluiten. De officiële reden was dat de gebouwen verouderd waren en dat er maar weinig Schaarbeekse leerlingen meer nood hadden aan een dergelijke zeekuur.
Officieus zou het voor de gemeente Schaarbeek, na het vastleggen van de taalgrens in 1963, op termijn moeilijk zijn geweest om een Franstalige onderwijsinstelling uit te baten op Vlaams grondgebied.
School nr 15, jaren 30
School nr 15, 1943
© Gemeentearchieven van Schaarbeek