Theaters, bioscopen en spektakelzalen

Cinéma-Royal, het teruggevonden ontwerp

Zou architect Charles Dewys zich hebben kunnen voorstellen dat zijn Beaux-Arts bioscoop, onderdeel van een groot gebouwencomplex, in de jaren 20 verdrongen zou worden door het huidige « Résidence Barrière » gelegen aan de Waterloosesteenweg 204 ? Ontwerpen die tegenwoordig door de Archievendienst van het gemeentehuis van Sint-Gillis worden bewaard, getuigen nog altijd van de glorie van dit gebouw dat nooit werd opgericht. Desalniettemin slaagde dezelfde architect er wel in om het project bioscoop Bristol, gelegen aan nummer 71 van dezelfde steenweg, tot een goed einde te volbrengen.

Het verhaal van de « Cinéma-Royal » begint met het te koop aanbieden van een stuk gemeentelijke bouwgrond op de hoek van de Waterloosesteenweg en de Munthofstraat, overblijfsel van de aanbraak van Cité Moermans. Hoewel het gemeentebestuur in de eerste instantie van wens is er een atheneum voor jongens te bouwen, kiezen ze er uiteindelijk toch voor zich te concentreren op het aangenamer maken van de wijk. Onder de drie mogelijke kopers onderscheidt zich « La Société anonyme des Cinémas » (reeds eigenaar van « High Life » aan de Louizalaan 35 en de « Tivoli » aan de Waterloosesteenweg 9) met een ambitieus architectonisch project wat bestaat uit een groot gebouwencomplex met 24 appartementen, drie grote gelijkvloers en een indrukwekkende bioscoopzaal voorzien van 1600 plaatsen.

 

Ten gevolge van de spectaculaire toename van de bouwkosten  en de afname van het aantal  bioscopen buiten het centrum van de stad, is « La Société anonyme des Cinémas » echter niet meer in staat haar financiële verplichtingen na te komen, en besluit ze haar bouwgrond door te verkopen aan juffrouw Berthe Brison. Dewelke met een voorstel voor een nieuw bouwproject komt dat 7 juli 1924 wordt toegestaan door gemeenteraad ; een blok bestaande uit een dubbel huis met zes verdiepingen.

In ditzelfde jaar verkrijgt « La Société belge immobilière », gespecialiseerd in het bouwen van huizen die verkocht kunnen worden als appartementen, de bouwvergunning van juffrouw Brison. Hieruit volgt een derde en laatste bouwproject, gericht op het aanpassen van de binneninrichting en gevel van het gebouw.

 

Vijf jaar is er nodig geweest om de dode hoeck van de Bareel van Sint-Gillis nieuw leven in te blazen. En bijna een eeuw later komt er via het archief boven wat er nog over is van dit enigzins gekke project verzonnen door Dewys, een mooi cinemaverhaal.

 

Bron

Inventaris 8, deel 2, in bijlage met de dienst « Ruimelijke ordening » – Bareel van Sint-Gillis, op de hoeck van Waterloosesteenweg en Munthofstraat

© Gemeentearchieven van Sint-Gillis – Alle rechten voorbehouden

Laisser un commentaire