Theaters, bioscopen en spektakelzalen

Bioscoop “Le Roxy” in Schaarbeek

Voor het een bioscoop werd, was nr. 21-23 in de Raafstraat een kleine theaterzaal, het Kursaal, die dateerde uit het begin van de 20ste eeuw. Begin jaren ‘30 werd ze verbouwd tot een bioscoop en omgedoopt tot Le Roxy. De eigenaars waren twee broers: Charles en Frédéric Rahm. Samen richtten ze een vennootschap op, “Les Cinés Réunis”, en kochten ze verscheidene filmzalen op het Brusselse grondgebied.

[Frédéric en Charles Rahm, uit het openingsprogramma van Le Roxy, 1953, Iconografische verzameling, Gemeetearchieven van Schaarbeek]

 

Aan het eind van de jaren ‘40 besloten de gebroeders Rahm om Le Roxy te renoveren tot een modern, comfortabel etablissement voor een optimale bioscoopervaring. Voor de verbouwingen deden ze een beroep op architect René Ajoux. Zijn zoon Alban Ajoux was verantwoordelijk voor de inrichting. De grote zaal had een verhoging en bood plaats aan een duizendtal toeschouwers. Het plafond was beschilderd met gouden sterren. Dankzij het grote, panoramische scherm kon men maximaal van Amerikaanse superproducties in “Technicolor” genieten.

[Plan, Archieven van de Stedenbouwkundige dienst van Schaarbeek]

 

In de avond van 26 november 1953 vond het openingsgala van de verbouwde bioscoop plaats die voor de gelegenheid was omgedoopt tot Le Nouveau Roxy (de vaste klanten bleven het “Le Roxy” noemen). De eigenaars besloten om de inkomsten van die avond aan het 5de schoolcomité (school nr. 5 en 6) te schenken, dat instond voor het welzijn van de kinderen uit de Helmetwijk. De schoolcomités, die na de Eerste Wereldoorlog werden opgericht, bestonden uit het onderwijzend personeel van de gemeentescholen van Schaarbeek, verdeeld volgens de wijken. De leden van het comité bezorgden meer bepaald kledij aan de meest achtergestelde kinderen of organiseerden de Sinterklaasbedeling.

[Ingang van Le Roxy, Openingsgala, 26 november 1953, foto, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[De tribune in Le Roxy, Openingsgala (de burgemeester Fernand Blum in het midden), 26 november 1953, foto, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[De zaal van Le Roxy, Openingsgala, 26 november 1953, foto, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[Het scherm van Le Roxy, Openingsgala, 26 november 1953, foto, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

 

Onder de leerlingen van de beroepsschool Frans Fischer werden meisjes gekozen om de programma’s uit te delen aan de genodigden. Tijdens de naailes maakten ze zelf hun uniform. Het was een redelijk grandioos programma voor de eerste vertoning. De film die werd vertoond, was Le plus grand spectacle du monde (Het grootste schouwspel ter wereld) van Cecil B. DeMille die een jaar eerder was uitgekomen in de Verenigde Staten.

[De leerlingen van “Beroepschool Frans Fischer”, Openingsgala, 26 november 1953, foto, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[Openingsprogramma, 26 november 1953, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[Openingsprogramma, 26 november 1953, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

 

De gebroeders Rahm bouwden een klein bioscoopimperium uit. In Schaarbeek bezaten ze ook Le Nova, op de Haachtsesteenweg nr. 381, en Le Pavy, aan het Paviljoenplein. Het programma veranderde wekelijks, Charlot werd gevolgd door James Bond, Gabin door Louis de Funès. Met de opmars van de televisie gingen er almaar minder mensen naar de bioscoop. Le Roxy sloot zijn deuren in 1974. Vandaag bestaat het inkomgebouw niet meer. De zaal zelf werd een magazijn, maar het met sterren bezaaide plafond en de projectiecabine (zonder materiaal) bestaan nog.

[Ticket voor “Seven Thieves”, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[Reclame voor “Une ravissante idiote”, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[Reclame voor “La guerre des boutons”, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[Ingang van Le Roxy, foto, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[Reclame, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[Ingang van Le Nova, foto, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[Ingang van Le Nova, foto, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[De zaal van Le Nova, foto, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[De zaal van Le Nova, foto, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[Reclame voor “Bathing Beauty”, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[Reclame, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[Ingang van Le Pavy, foto, Iconografische verzameling, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

 

© Gemeentearchieven van Schaarbeek – Alle rechten voorbehouden (het hergebruik van de afbeeldingen is onderworpen aan goedkeuring)

 

Laisser un commentaire