Theaters, bioscopen en spektakelzalen

Het Théâtre Molière

In 1868 wordt in Elsene op de hoek van de voormalige Bolwerkstraat een nieuw theater geopend dat lange tijd een belangrijke rol speelde in het Brusselse culturele leven. Het oorspronkelijke gebouw dat ontworpen werd door de architect Segers bestaat nu niet meer, maar het was herkenbaar aan de elegante neoclassicistische gevel, versierd met vier kariatiden. De zaal zelf, gebaseerd op de Italiaanse stijl, was rijk versierd en kon aan ongeveer 550 toeschouwers plaats bieden.

[Gevelplan van het theater (1905), Archiefbestand van de geschillendienst, Dossier 3214, Gemeentearchief van Elsene]

[Officiële programma van het zomerseizoen 1919 (1919), Archiefbestand Michel Hainaut, Dossier nr 427, Gemeentearchief van Elsene]

[Postkaart met afbeelding van de voorgevel op Bolwerkstraat (rond 1910), Archiefbestand Michel Hainaut , Dossier nr 444, Gemeentearchief van Elsene]

 

De oprichter van het theater was de Parijse acteur David-Antoine Chapoulade, die zich liever Gil Naza liet noemen. Hij had tien jaar eerder al een theater opgericht dat dezelfde naam droeg, in de Zaal Malibran gelegen aan de Elsensesteenweg 39.

In de loop der jaren en onder verschillende directies, passeerden alle mogelijke theatervormen de revue. Van komische operettes, avant-gardistisch theater tot melodrama… Het Théâtre Molière onderscheidde zich ook omwille van de honderdvijftig opeenvolgende voorstellingen van het stuk Ces Messieurs van de Franse auteur Georges Ancey, dat in Frankrijk verboden was.

[Foto van de zaal van het Théâtre Molière (1967), Verzameling van afbeeldingen, Gemeentearchief van Elsene]

 

In 1956 nam Georges Jamin het theater in handen. Hij legde zich er op toe het theater een nieuwe dynamiek te geven dankzij enkele opfrissingswerken en een kwalitatieve programmatie. De volledige wijk werd echter diepgaand gewijzigd en getekend door de bouw van de indrukwekkende Bastion Tower in de loop van de jaren 1960. Voor die gelegenheid moest ook een commerciële galerij gegraven worden onder het Théâtre Molière. De structurele staat van het gebouw maakte het uitgraven van de galerij te gevaarlijk. Op de zitting van 9 maart 1967 besliste de gemeenteraad het eerbiedwaardige gebouw te slopen en in de plaats een moderne theaterzaal te bouwen. Zo verdwenen de kariatiden en de antieke gevel die in de loop der jaren symbool waren geworden van deze belangrijke speler in de Brusselse toneelwereld.

De afbraak van het gebouw betekende echter niet het einde van het Théâtre Molière. Georges Jamin bleef aan het roer van de nieuwe zaal tot de gemeente hem in 1970 liet vervangen door de Compagnie des Galeries. Tegenwoordig wordt het Théâtre Molière beheerd door de vzw Muziekpublique met een programmatie die vooral gericht is op wereldmuziek.

©  Gemeente Elsene

1 thought on “Het Théâtre Molière”

Laisser un commentaire