Sport

De club CS Azur van Sint-Pieters-Woluwe

De C.S. Azur werd opgericht in 1971. Een vijftiental jongeren wilde aan hun “intellectuele” activiteit, het kaarten, een sportieve bezigheid toevoegen. Enkele volwassenen, waaronder de secretaris, Jean Van Dijck, hebben alles in het werk gesteld om aan dit idee gevolg te geven. Jacques Van den Haute, toenmalig schepen van Sport, gaf de Azur een flinke duw in de rug door het voetbalveld in het Evrardstadion, nu Sportcity geheten, toe te wijzen (het veld lag op de terreinen van de voormalige renbaan van Stokkel). Met de steun van alle managers en een twintigtal enthousiaste supporters werd team 1 ingeschreven in de 5de klasse van de A.B.S.S.A. (Association Belge des Sports du Samedi Amateur) en schoof in zijn eerste seizoen een divisie op.

[Vergadering met een deel van het comité in 1971: Jean-Pierre Gevaert (Voorzitter), Achille Devooght (afgevaardigde) en Jean Van Dijck (secretaris)]

 

Toen het aantal leden groeide, nam het comité een tweede team op in het kampioenschap. In 1974 verhuisde de club naar het Hinnisdael-terrein, dat gelegen is op de plaats van het huidige winkelcentrum Stockel Square. In 1976 verhuisde de club opnieuw naar het “Doofstommen”-terrein (Stokkelsesteenweg). In deze landelijke omgeving, zou een ezel verschijnen bij elke aanval van de Azur, met een luide hi-han…

[Voetbalveld te SportCity, Salomélaan]

 

De sportieve vooruitgang van de club was bliksemsnel. Het eerste team klom in een mum van tijd op in de divisies en kwam in 1976 uit in de 1ste divisie. Na twee jaar acclimatisatie bereikte de ploeg de opperste consecratie: zij werd kampioen van de ABSSA in 1978 en hernieuwde haar titel het jaar daarop. Azur kreeg zijn eerste veld in 1979 terug, dat sindsdien is omgetoverd tot een prachtige faciliteit.

[1971 – eerste officiële foto van de ploeg]

 

De club bleef maar groeien. CS Azur groeide van één team naar vijf jeugdteams. Elk van deze teams won ten minste één kampioenstitel in de verschillende divisies. De trouwste leden van de club, die de leeftijdsgrens hadden bereikt, verhuisden in 1983 van de jeugdteams naar de veteranenteams. In de loop van zijn bestaan heeft de CS AZUR verschillende zalen bezocht: eerst de Aragon, een café op het Sinte-Aleidisvoorplein, “Les Hussards”, een taverne in de Weggevoerdenstraat, de “Belvédère”, een café in de Bosstraat, de “Partenaire” (een plaats die door de club was beheerd), “Les Eglantiers” en de bar van het Sportcentrum.

[Wedstrijd gespeeld op het voormalige “Doofstommen”-terrein, Stokkelsesteenweg]

 

CS Azur bleef vooruitgaan…Van ongeveer 20 leden in 1971, heeft de club nu meer dan 250 leden. Er zijn nu 4 jeugdteams, 2 veteranenteams, 1 meisjesteam en 1 minivoetbalteam. Naast deze sportieve activiteiten organiseert de club ook tal van evenementen om de gezelligheid te bevorderen! Diverse wandelingen in het Brabantse landschap, feesten, petanquetoernooien, …… en het verzorgen van een clubkostuum bij het beroemde Manneken Pis op 9 maart 2018 werden allemaal uitgevoerd tijdens een groot feest op de Grote Markt in Brussel.

[Afgifte van het shirt van Club CS Azur aan Manneken Pis in 2018 met Benoît Cerexhe (Burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe), Nathalie Decamps (secretaris van de Club) en de ploeg]

[Manneken Pis draagt het shirt van Club CS Azur]

 

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan heeft de Koning de “ROYAL”-titel aan de club toegekend.

 

De gemeentearchieven dienst van Sint-Pieters-Woluwe bedankt Jacques De Winter voor dit artikel voor Archiviris.

Laisser un commentaire