Feesten en evenementen

Water- en lichtspelen in het Josaphatpark

In 1952 werd beslist om het Josaphatpark een speciaal karakter te geven door er nachtelijke lichtspelen aan te leggen. De inwijding van deze voorlopige installatie vond plaats op 15 juni. Ze waren elke zomeravond te bezichtigen tot en met 15 september 1952, tussen 21u30 en middernacht. Een toegangsticket kostte 5 frank, en 2 frank voor de Schaarbeekse scholieren.

Het evenement kon rekenen op een grote reclamecampagne, met advertenties in diverse nationale dagbladen en tijdschriften, een reclamevrachtwagen die rondreed in de gemeente, een folder in de hotels, enz.

[Folder, 1957, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

[Folder, 1952, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

 

Ook werden affiches ontworpen. Die waren van de hand van Édouard Peelaes, die als tekenaar-decorateur verbonden was aan de gemeente, en van Lucien Desmaré, medewerker van de gemeentelijke autografiedienst.

[Affiches, 1953-1955, Gemeentearchieven van Schaarbeek]

 

Gemiddeld en ondanks enkele regendagen komen elke dag (of liever elke nacht) bijna duizend bezoekers genieten van de spectaculair verlichte kastanjebomen, populieren, wilgen en andere bomen en struiken. Ook kunnen de toeschouwers de beelden van het park in een ander licht zien.

 

Gebouwen verlichten was toen erg in de mode. De grote moeilijkheid in het Josaphatpark was de verlichting van natuurlijke hoekjes, die meer bewegen dan een gewone gevel. In samenwerking met gespecialiseerde technici ging de dienst Werken van de gemeente deze uitdaging aan.

 

Er moest wel bijna 6 km aan ondergrondse kabels worden aangelegd. De wandelaars konden genieten van een honderdtal plekjes die verlicht waren met tl-lampen in verschillende kleuren (wit, roze, blauw, smaragdgroen en goudgeel). De kleuren veranderden in de loop van het seizoen, om de kleurschakeringen van het gebladerte nog beter te accentueren.

Wegens het succes van de vorige editie besloot de dienst Werken in 1953 om de magie nog vollediger en unieker te maken. Er kwam meer verlichting en er werden – eveneens verlichte – waterspelen aangelegd.

De meest indrukwekkende plek was zonder twijfel de fontein in het midden van een van de vijvers. Die spoot een waterstraal 18 meter de hoogte in. Ook werd een geluidsinstallatie voorzien om op verscheidene plaatsen klassieke muziek af te spelen. Dat maakte de ervaring voor de wandelaars nog amusanter.

 

De laatste editie van deze Water- en lichtspelen vond plaats in 1961.

 

© Gemeentearchieven van Schaarbeek – Alle rechten voorbehouden

Laisser un commentaire